septembra 27, 2020

Sitniansky manifest slobody a zdravia

účastníci Sitnianskeho manifestu slobody a zdravia.

Dňa 27.9.2020 sa na Sitne ozval mocný hlas slovenského národa, ktorý po rokoch opäť prebudilo bezprávie. Členovia hnutia Sloboda 2020 uviedli do platnosti Sitniansky manifest slobody a zdravia. Slávnostné vyhlásenie sa uskutočnilo v sobotu v popoludňajších hodinách pri múroch hradu Sitno.

Táto akcia bola prvou aktivitou hnutia Sloboda 2020. Jeho členovia o sebe uvádzajú: Sme slobodní muži a ženy zo všetkých kútov našej Zeme, ktorým záleží na slobodnom živote v slobodnej zemi. Sme apolitickí a bez príslušnosti k akémukoľvek náboženstvu.

Účastníci spoločne vyrazili z parkoviska pri počúvadlianskom jazere na vrch Sitno, kam vyniesli Manifest. Obrad sa začal poďakovaním predkom. Po úvodnom privítaní všetci spolu zaspievali slovenskú hymnu a vypočuli si báseň Sama Chalupku Mor ho!. Procesia sa niesla v duchu spájania pronárodných síl, v duchovnej pôsobnosti povesti o sitnianskych rytieroch. Na záver zhromaždenia bol vyhlásený Sitniansky manifest slobody a zdravia, ktorý hnutie Sloboda 2020 adresovalo všetkým občanom Slovenska.

 


SITNIANSKY MANIFEST SLOBODY A ZDRAVIA

My, slobodní muži a ženy tejto Zeme
sa hrdo hlásime k duchovnému odkazu našich slávnych,
odvážnych a múdrych predkov.

Sme jednotný národ, ktorého kultúra
prežila mnohé formy vojen a útlaku a odolala skúškam času.
S plnou vážnosťou sledujeme aktuálny vývoj nielen na Slovensku,
nepremyslené a neodborné príkazy a zákazy politikov, ktoré
na nás dopadajú a zhoršujú naše životy.

Naše práva doslova miznú pred očami a totalitná dominancia
sa usiluje o prevzatie kontroly nad našimi životmi.
Toto odmietame!

Prestaňte nás zastrašovať globálnou hystériou! Požadujeme
zrušenie slaboduchých obmedzení, smerujúcich
k poškodzovaniu našej slobody a zdravia!
Tomuto vravíme rozhodné NIE!

Riešte skutočné problémy ľudí! Informujte pravdivo!
Prestaňte rozdeľovať spoločnosť! Hospodárte
zodpovedne s našimi daňami!

Sila slobodnej vôle a viery človeka je večná.
Dejiny Slovenských Povstaní vás varujú,
zapredanci a mocipáni, kam až môže viesť
dlhodobá nespokojnosť.

Obete našich predkov, ktorí pre budúce pokolenia
vo víťazných bojoch za pravdu a slobodu
prelievali svoju krv, sú nám vzorom.

Svorne a pospolu sa hlásime k odkazom kniežaťa Pribinu,
generácie Štúrovcov a generála Štefánika, ktorého:
„Prebijem sa, lebo sa prebiť chcem“,
je stále rovnako aktuálny.

Nech nám v duši
znejú slová básne MOR HO! Sama Chalupku:
Pravda Bohmi vydaná, káže nám Slovanom:
Pána mať je neprávosť a väčšia je byť pánom!
A človek nad človeka u nás nemá práva,
Sväté naše heslo je, SLOBODA A SLÁVA!


Karpatskí Bohatieri
27.9.2020

Samotný text manifestu v umeleckom vyhotovení a zarámovaný bol počas obradu vystavený pod múrami hradu Sitno. Lídri spoločenstva na záver po vzore J. M. Hurbana vyzvali prítomných, aby sa stali členmi spolku miernosti a triezvosti, aby každý najprv oslobodil seba samého.

 

Povesť o sitnianskych rytieroch

Legenda hovorí o dvoch bratoch, synoch niekdajšieho hradného pána zo Sitna. Keď spočinul pán Sitna nadlho na lôžku a pochopil, že mu je smrteľnou posteľou, povolal k sebe oboch synov a tak ako bolo zvykom, majetok postúpil staršiemu synovi. Vyzval oboch aby svorne v jednote žili. Mladšiemu sa to však nepozdávalo, preto si na malom Sitne, na Sitniancoch, postavil vlastný hrad," priblížil legendu chatár zo Sitna Branislav Cengel.

Medzi bratmi sa strhli škriepky o to, kto je legitímnym pánom Sitna. Situácia sa vyhrotila počas poľovačky, keď si obe strany nárokovali na uloveného jeleňa. Šarvátka prešla do veľkej bitky. Pohanský kňaz sa ich snažil zmieriť, no nedarilo sa mu to. "Vtedy mocným hlasom zvolal a zaklial ich do sitnianskych skál. Tak sa doteraz traduje legenda, že sú sitnianski rytieri zakliati v týchto skalách. Každých sedem rokov sa skaly otvoria a jeden z rytierov zvolá: 'Už?' Ak mu nikto neodpovedá, tak vojde dovnútra a zase ďalších sedem rokov spia v týchto skalách," podotkol Cengel. S úsmevom dodal, že aj keď sa pohybuje v týchto končinách nejeden rok a všeličo už počul, zakliateho rytiera zatiaľ nie.

Do čias tureckých vojenských výbojov sa vracia zase legenda o Tatárskej lúke, ktorou prechádzajú turisti smerujúci na Sitno z Počúvadlianskeho jazera. "Legenda hovorí o tom, že keď Sitno aj celú Štiavnicu obliehali Turci a spolu s nimi chodili aj Tatári, tak nemohli pre bralá a opevnenie dobyť obyvateľov Sitna, a preto sa ich snažili vyhladovať," priblížil chatár. Okolo Sitna si rozložili tábor, hlavný stan mali na spomínanej lúke. Miestni však zobrali rozum do hrsti, z posledných zásob múky upiekli obrovský koláč. "Zhodili ho z brál na Tatársku lúku na znak toho, že majú ešte potravy dosť. Nepriateľ im uveril a odtiahol preč," dodal Cengel s tým, že aj keď sú tieto príbehy len legendami, Sitno je magickým miestom, ktoré má mnoho tajomstiev.


 

__

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára